vrijdag 22 juli 2011

Onze Hond: de Mastín Español

Hoewel de Mastín Español nog steeds geen vaste voet aan de grond heeft in Nederland, zijn er in de loop der tijd meerdere artikels, artikeltjes en fotoreportage's verschenen in "de reguliere hondenpers".
Daar zitten ook magere en ietwat onzinnige bijdragen bij, maar evenzeer bijdragen die serieuze informatie geven.
Tot de laatste categorie behoren vooral:
* Een "Portret" uit de 'Onze Hond' van Juni 1988. Er waren toen al enkele mastines in Nederland en België, maar toch mag je gerust stellen dat dit bescheiden artikeltje (Drie bladzijden. Met enkele bescheiden zwart-wit fotootjes. Schrijver onbekend.) serieus geholpen heeft de Mastín Español bekend te maken hier in onze streken.
* Een artikel uit de 'Onze Hond' van December 2000 van de hand van Peter Hoevenaars. Een bijzonder grondig, doorwrocht werkstuk van maar liefst 10 bladzijden. Voor enkele mastinero's nog steeds de klassieker waar ze regelmatig op terugvallen.
En dan nu ...
* Het "Portret" in het meest recente (Augustus) nummer van "Onze Hond". Je moet wel heel kritisch kijken voordat je daar onzin in meent te kunnen ontdekken. Met maar liefst acht pagina's (waaronder evenwel ook een Engeltalige rasstandaard en een foto van bijna een volledige pagina.) van de hand van Natasja van Hout levert het een pittige brok informatie voor nieuwelingen in het ras. Was wel nodig, want de bekendheid van het ras is alweer tanende ...
We moeten wel het "verdere informatie"-hoekje delen met de Mastino-club. Voor één keertje dan ...